Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Tolnai Népújság 2010. szeptember 30.
ALMANACH 2010 – MADOCSA

Rövidesen iskolát avatnak
REND Színvonalas, felújított intézményeket működtet a község
Rendben van az óvoda, a faluház, felújították a templomot, játszótér épült, nemsokára új iskolát avatnak Madocsán. Mindeközben nem feledkeznek el a közösség erősítéséről sem.

Minden intézményt rendben működtetnek

Felavatták az új játszóteret, amire pályázaton nyert pénzt az önkormányzat. Az úniós követelményeknek megfelelő fajátékokat Törő György tervezte.
Fotó: Gottvald Károly

Munkások serénykednek a polgármesteri hivatalban: átépítik az épületet, mert szeretnék lehetővé tenni, hogy mozgásukban korlátozottak, látás­ és hallássérültek is akadálytalanul használhassák. A munka azalatt is zajlik, míg Gelencsérné Tolnai Klárával beszélgetünk. Kötelező az akadály­mentesítés – mondja a polgármester. Idő még lett volna elvégezni, de az önkormányzat pályázaton jelentős támogatást nyert a, beruházásra, nem akarták elmulasztani. Nem ez az egyetlen pályázati siker, az egészségház, sportöltöző, polgármesteri hivatal, az óvoda is pályázati források segítségével lett szebb, komfortosabb.
Januárban pedig elkezdődött az általános iskola kivitelezése. Közel kétszázmillió forintba kerül a korszeru nyolc tantermes, nyelvi és számítástechnikai szaktanteremmel felszerelt iskola megépítése, amihez egy teljesen új konyha és ebédlő is tartozik. Gelencsérné Tolnai Klára szerint már csak egy kis türelem kell, utolsó fázisánál tart a beruházás, amit tegnap egy nyílt nap keretében bárki maga is megnézhetett. Az, hogy iskolát építsenek, régi álom volt, de megvalósítása egy két évvel ezelőtti, akkor nagy port felvert döntés nélkül, elképzelhetetlen lett volna. Az, hogy a képviselőtestillet Dunaföldvárral és Bölcskével intézményfenntartó társulást hozott létre, az iskola megmentését szolgálta, a kétszázmilliós fejlesztési forrás csak hab a tortán. Kétséget kizáróan az iskola helyben tartása és az új épület a ciklus legnagyobb sikere, de bőven van még mit mérlegre tenni. – Én úgy értékelem, hogy mindenki emelt fővel távozhat, vagy vághat neki a következő négy évnek – mondja Gelencsérné Tolnal Klára. Bár a költségvetésüket mindig forráshiánnyal fogadták el, év végére rendre létrejött az egyensúly. Minden intézményt – óvodát, iskolát, faluházat, művelődési házat, az idősek napközijét – rendben működtetnek. Minap avattak egy új, biztonságos, szép játszóteret, a templom körül is befejeződött a parkosítás. Ezek költségeinek is csupán töredékét kellett saját forrásból fedezni, a többi támogatás. Saját költségvetésből lehetetlen lett volna megvalósítani a felújításokat, az önkormányzat 230-300 millió forinttal gazdálkodik évente, s ennek 75-80 százalékát a működési kiadások teszik ki. Az elmúlt évek eredményeinek összegzése közben csörren meg a falu polgármesterének telefonja. – Szögény csárdás – mondja a szokatlan csengőhangra. S ha már felcsendül, a téma is terítékre kerül: fontos a hagyományok ápolása, és fontosak a rendezvények is. Gelencsérné Tolnai Klára úgy véti, ezek mind összetartó erőt jelentenek, összekovácsolják a falu közösségét.
(V.T.)


Fotó: Gottvald Károly

Két épületet is szeretnének másként hasznosítani
GELENCSÉRNÉ Tolnai Klára szerint a következő évek legfontosabb feladata, az utak felújítása és a belvízelvezetés megoldása. A felszabaduló iskolaépületet civil házként hasznosítanák, egy másik épületet pedig idősek bentlakásos otthonává szeretnék alakítani. Az elmúlt években sikerült a paksi atomerőmúvel nagyon jó kapcsolatot kiépíteni, de a polgárrnester arra törekszik, hogy beléphessenek a Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulásba, amiből 1992~ben egy rossz döntés nyomán kimaradtak, így elestek attól, amí a községnek alanyi jogon járhatna.
(V.T.)

Mindenki megnézhette az épülö iskolát
NYÍLT NAPOT hirdetett az önkormányzat, hogy minden érdeklődő megnézhesse az épülő iskolát. Bemutatják a szülőknek, miként halad a munka és milyen korszerű, szép lesz az új tanintézet. Olyanok számára is lehetőséget akartak teremteni, akik sem diákként, sem szülőként nem állnak kapcsolatban az intézménnyel, de kiváncsiak a község történetének egyik legjelentősebb beruházására.
(V.T.)


Fotó: Gottvald Károly

Megalapozott tudást nyújtott Évának az iskola
CSAPÓ ÉVA a pécsi jogi egyetem hallgatója. Mindig szerette a magyart és a történelmet, s hamar eldöntötte, hogy jogász lesz. Madocsán, a szülőfalujában végezte az . általános iskolát. Nagyon erős, színvonalas volt az oktatás, megalapozott tudással felvértezve került középiskolába. De nemcsak ezért gondol vissza szívesen az általános iskolás évekre, hanem azért is, mert nagyon jó volt a közösség.
(V.T.)

Dobogóra állhattak a kézilabdás lányok
BRONZÉREMMEL zárta a tavalyi bajnokságot a sportegyesület női kézilabdacsapata. A nyári szünetben Tamásiban megnyertek egy strandkézilabda-tornát. Augusztusban nagy sikerű sportnapot rendeztek, majd felkészülési tornán vettek részt. A lányok, Kisné Szili Mária vezetésével lelkesen vágtak neki az idei bajnokságnak is.
(V.T.)

Összefogással újulhatott meg a templom
A tervek szerint október 17-én, vasárnap tartanak hálaadó istentiszteletet a református templomban. Azoknak készülnek köszönetet mondani, akik segítettek az épület felújításában. A hívek, az egyház és az önkormányzat mellett mások is hozzájárultak a munka sikeréhez. A támogatók jóvoltából immár kívülről is megújult az épület, s a paksi atomerőmű segítségével idén télen már fűtés is lesz benne. Az önkormányzat sikeres pályázata pedig azt tette lehetővé, hogy kulturált, szép, parkosított környezetet alakítsanak ki a templom körül. A következő hetekben több programra is készülnek, azon túl, hogy minden vasárnaptól is¬tentiszteletet tartanak, kéthetente pedig a Fiatal Felnőttek Klubjának alkalmait. Október 28. és 30. között evangelizációs estéket tartanak, 31-én felnőtt konfirmáció, november 1-jén temetői istentisztelet lesz. Ez utóbbira elsősorban olyan családokat várnak, akik az elmúlt mindenszentek óta veszítették el szeretteiket.
(V.T.)

Közösségépítő szándék rejlik a programokban
Helyben és a környéken is híre van a madocsai báloknak. Nemcsak minőség, mennyiség tekintetében sem lehet panasz e téren, sokféle mulatságnak van már hagyománya. Csakúgy a pünkösdi fesztiválnak, meg a falunapnak. Utóbbit augusztus 20. környékén rendezik. Jelentős szerepe volt Földesi Jánosnak, hogy a régi hagyományok nem merültek feledésbe. Ma már -legalább hat éve minden esztendőben – néptánctalálkozót szerveznek az emlékére. Ez újabban már része a Duna Menti Folklórfesztiválnak. A borverseny is nagyjából négy évtizedes múltra tekint vissza, és mára már elmaradhatatlan az adventi rendezvénysorozat is.
A faluvezetés azt vallja, hogy ezek a rendezvények elsősorban nem a szórakozásról, hanem a közösség összekovácsolásáról szólnak, ezért szervezi, támogatjá azokat. Miután az anyagi lehetőségek szűkösek,a pénz hiányát a helybeliek hozzáállása, összefogása pótolja.
(V.T.)

Sok vásárló visszajár a boltba
FIGYELMESSÉG Nélküle nincs siker a kereskedelemben Takaros, meglepően tágas eladótérben találja magát, aki Törjék Zsigmondné üzletébe lép. A faluközpontban működő bolt nemcsak külsejében mutat vonzó képet, barátságos légkörével is magára vonja a figyelmet. Mint az üzlettulajdonos mondta, kevés, ha megfelelő minőségű árut kínálnak kedvező áron, fontos az, hogy az eladók kedvesek, közvetlenek legyenek. Rozika korábban egy feldolgozó részleget vezetett, első lánya születése után, 1996-ban indította útjára vállalkozását. Még két lánya született, kereske
delmi menedzseri képesítést szerzett, de közben folyamatosan a vevők szolgálatára volt, hol élelmiszerboltot. hol üzemeltetett. Tavaly októberben ]költöztek mostani helyükre, a130 négyzetméteres épületet saját eróből újították fel.
– Szépen működik, kialakult a törzsvásárlói körünk – mondta. Azt is elárulta, hogy eleinte nehéz volt a három gyerek mellett, de megszerette ezt a szakmát. A családban követője is akadt, nagylá-nyuk kereskedelemmel, marketinggel foglalkozik, jól jöttek a tanácsai az új üzlet nyitásakor. Szintén sokat jelentett a polgármesteri hivataltól, jegyzőtől kapott segítség az ügyintézésben. A segítőkészség kölcsönös, ha teheti, ő is segíti az önkormányzat kezdeményezéseit, támogatja a falunapot, farsangot.
(V.T.)

A becsületes emberekért dolgoznak a polgárörök
Sokat javult a közbiztonság a faluban. Hivatalosan öt éve működik polgárőrség a faluban, de korábban is voltak olyan emberek, akik nyitott szemmel, másokra is figyelve éltek. Egyikük Puch Józsefné, ma az egyesület gazdasági vezetője. Mint mondta, korábban kocsmárosként dolgozott, ha idegenek jelentek meg, felírta a rendszámot, figyelmeztette az időseket, hogy átutazó bűnözők járnak a faluban. Puchné egyike volt azoknak, akik szorgalmazták a polgárőrség létrehozását. A szervezésben sokat segített neki a község körzeti megbízottja, és Südi Sándor ma is szorosan együttműködik a polgárőrséggel. Az egyesületnek több új, fiatal tagja van, ők hetente két-három alkalommal járőröznek is a körzeti megbízottal. Így ma már látható is a polgárőrség, korábban ugyanis inkább a háttérben zajlott a munka. Az eredmény nem maradt el, sokat javult a közbiztonság, az idősek pedig kellően óvatosak. A lakosság többsége elfogadja a polgárőröket, tudja, hogy a becsületes emberek védelmét szolgálják. Sikerült megteremteni a működés feltételeit, mások mellett az önkormányzat támogatásának köszönhetően. Két éve sikerült egy autóra is szert tennie a szervezetnek, amely jelenleg 23 tagot számlál.
(V.T.)

A lakosság
korösszetétele