Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Tájékoztató III. fokú hőségriasztásról

Tisztelt Madocsai Lakosok!

 

Ezúton tájkoztatom Önöket, hogy Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlásait figyelembe véve,

2022.július 20-án (szerda) 00:00 órától 2022. július 23. (szombat) 24:00 óráig az ország egész területére vonatkozóan

III. fokozatú hőségriasztást rendel el.

 

Madocsán hétköznapokon, 13:00-18:00 óráig igénybe vehető légkondícionált helyiség a Könyvtár (Fő u. 19.)

 

Madocsa, 2022. július 21.

 

 

Baksa Ferenc

s.k.  polgármester

 

Tanácsok hőséghullám idejére

 

A következő öt napon az előrejelzések szerint kánikula várható.

 

Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet!

 

Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot és napszemüveget viseljünk a szemünk védelmére.

Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

 

A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!

Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!

Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet! Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!

 

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál. Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.

A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási/hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C h mérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

 

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

 

A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!

 

Ha rendszeresen vagy többféle gyógyszert szed, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet. Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Ha a szobahőmérséklet 25 oC fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

 

Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy ha bármi szokatlan tünetet észlel.

 

 

Tetszik? Ossza meg másokkal is!