Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

A Duna hűsítő árnyékában

Madocsa Duna-partja mindig is kiemelkedő szerepet játszott a falu lakóinak életében, nemzedékek óta szolgálja az itt élő emberek megélhetését, kikapcsolódását és a nyugodt, pihentető környezetet. Nekünk madocsaiaknak az aktív pihenést is jelenti, ide indulunk, ha futni, lovagolni, biciklizni, horgászni, vadászni, vagy egyszerűen csak sétálni szeretnénk. Az árvízvédelmi töltést a szilárd burkolat elkészítése óta nem csak a madocsai sportolni, sétálni vágyók, hanem a szomszédos településekről érkezők is használják, akik a tiszta levegő, a csend, a nyugodt, falusias környezet, a színpompás vetések és a gyakran felbukkanó vadak és madarak látványa miatt választják a töltést kikapcsolódásuk helyszínéül. A község turizmusának fejlődéséhez nagyban hozzájárult a 2015-ben a Duna szélen megnyílt Viza Bisztró is.

A madocsai Duna-part kiemelkedő szerepét bizonyítja Madocsa első írásos említése is. Az 1019-re keltezett oklevél szerint I. István a zalavári apátságnak adományozza Madocsát a vizafogás jogával együtt. A terület a régi időkben híres vizafogó hely volt, mára azonban a viza eltűnt a hazai vizekből. A horgászat szerelmesei azonban manapság is a régóta kitapasztalt, halban gazdagabb horgászhelyeken, kövezéseken, holtágakban és motorcsónakkal útra kelve hódolhatnak szenvedélyüknek. A horgászat jelentőségét az is mutatja, hogy a faluban helyi Horgászegyesület is működik. A madocsai Duna szakasznak országosan nagyon jó híre van. Nem csak Madocsáról, illetve Bölcskéről járnak pihenni, pecázni az emberek, hanem Paksról, Soltról, Kecskemétről, Budapestről, és még Romániából, valamint Ausztriából is!

A Duna mellett húzódó ártéri erdő gazdag vadvilágának köszönhetően a horgászat mellett a vadászat is népszerű kikapcsolódást nyújt. A madocsai vadászok közösségét a nagy létszámú Vadásztársaság foglalja egységbe, akik rendszeresen látnak vendégül vidékről, vagy akár külföldről érkező vendégvadászokat is.

Duna-partunk azonban nem csak mint rekreációs terület értékes. Sokan nem is tudják, hogy a madocsai szakasz teljes ártéri területével a Tolnai Duna nevű Natura 2000  Különleges Természetmegőrzési Terület része, mely rengeteg védett és fokozottan védett élőlénynek ad otthont, vagy táplálkozó-, költő-, pihenőhelyet biztosít számukra. Az árvízvédelmi töltés település felőli oldalán pedig közel 6 hektáron helyezkedik el a Szlavón-tölgyes helyi jelentőségű természetvédelmi terület.  Manapság ritkuló értéket jelentenek a Duna árterein az erősen megritkult keményfa ligeterdők, amilyen a Szlavón-tölgyes is. Mind a tölgyes, mind pedig az ártéri erdő Idős, odvasodó faegyedei tájképi értékük mellett állatközösségeknek – főként odúlakó madaraknak, denevéreknek, xilofág rovaroknak – nyújtanak élőhelyet. Az ártéri állatközösség talán legértékesebb lakója az évtizedek óta itt költő réti sas pár. Számtalanszor találkozhatunk a területen a magyar természetvédelem szimbólumával; a nagy kócsaggal, de megfigyeltek már fokozottan védett kék vércsét, kiskócsagot, törpegémet, vörösgémet, fekete gólyát, fattyúszerkőt, kormos szerkőt, küszvágó csért, de a közeli gyepterületen szalakótát is és gyakori vendég a gólyatöcs is. A magyarországi védett madarak nagy részével is találkozhatunk a környéken. A madocsai ártéri erdő védett lakója az eurázsiai hód, a mocsári teknős, de bizonyítottan itt él az európai vidra is.  A terület otthont ad a sokak által nem kedvelt, ugyanakkor nagyon különleges fajoknak; a denevéreknek is, melyek közül fontos kiemelni a fokozottan védett nyugati piszedenevért, a védett szoprán törpedenevért és a rőt koraidenevért. A Hazánkban megtalálható négy féle pillangó faj közül három megtalálható a környékünkön is; a kardoslepke, a fecskefarkú pillangó és a farkasalmalepke, de tömegével látható a védett magyar színjátszólepke is számos más védett lepkefajjal együtt.

Kora tavasszal tömegével virágzik a védett dunai csillagvirág, mely lila szőnyeggé varázsolja a töltés oldalát, az árteret és a Szlavón-tölgyest. A fenti felsorolás közel sem teljes és folyamatosan bővül, madocsai természetbarátok rendszeres terepbejárásainak köszönhetően. 

Kevesen tudják, de a madocsai Duna-szakasz árvízvédelmi töltésén halad a Mária-út zarándokút alternatív útvonala. Közép-Európa összes szent helyét túrautak kötik össze. Ezek közül a legnagyobb, a Mária út, mely népünk Máriához kötődő szent helyeit (kegyhelyeit, kápolnáit, forrásait) csatolja be az európai zarándok vérkeringésbe. A Mária-utat a töltés fehér kövein látható kék színnel festett ábrák jelzik.

 

Szerző:
Madocsáért Egyesület

Tetszik? Ossza meg másokkal is!